Deelnemers
DuurƧamer Kijkdag

Deelnemers

A01 Buurtcollege Maas en Peel/Agora

Buurtcollege Maas en Peel is een school voor voortgezet onderwijs in Peel en Maas. We werken via de Agora principes waardoor leerlingen voor een groot gedeelte zelf de inhoud van het onderwijs mogen bepalen. Leerlingen werken met challenges: zelfgekozen opdrachten. Tijdens de Kijkdag laten leerlingen opdrachten zien die gelinkt zijn aan duurzaamheid, zoals een zelfgebouwde windmolen of een plan voor een zelfvoorzienend huis. Zij komen ook graag in contact met mensen die hen verder kunnen helpen met hun zelfgekozen, duurzame, onderwerp. Een plek om op te halen en om te brengen dus! Ook informatie over ons onderwijs zal beschikbaar zijn. 

Kom in contact met de wereldverbeteraars van de toekomst! 

 

Locatie: Averbodestraat 19, Helden 

A02 Bibliotheek Maas en Peel

De Bibliotheek Maas en Peel is een plek die open is voor iedereen. Om te leren, vragen, ontmoeten, lezen en te doen. Wie je ook bent en wat je ook doet. Want iedereen verdient de kans om mee kunnen doen in de maatschappij. 

Wat dat betreft zijn we op-en-top duurzaam. We helpen mensen om (digi)taalvaardig te zijn; we organiseren taalcafés, zorgen voor ontmoeting en dialoog, helpen mensen verder in de digitale wereld, werken samen met scholen én zorgen voor een schat aan kennis met onze collectie, zowel fysiek als digitaal. Maar denk ook aan samenwerkingen met duurzame partners zoals de Lets Kring en het Repair Café. Kortom: we maken kennis toegankelijk, begrijpelijk, bruikbaar en inspirerend. We maken kennis met elkaar, in het dorp en in de bieb. En we maken kennis door mooie verhalen, verrassende inzichten en nieuwe perspectieven. Tijdens de Kijkdag ontmoet je medewerkers van de bibliotheek die graag meer over de duurzame De Bibliotheek Maas en Peel vertellen.

Locatie: Industrieterrein 9d, Panningen

A03 DuurƧamer Peel en Maas

Platform DuurƧamer Peel en Maas is organisator van deze Kijkdag.  Kom voor vragen, ideeën en wetenswaardigheden over deze dag en duurzaamheid in het algemeen naar ons infopunt in het Kerkeböske. We kijken ernaar uit je te ontmoeten.

Locatie: Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden

A04 Maakplaats De Steenuil

Wij zijn Sigrid en Frans Verdonschot en wij runnen het keramiekatelier Maakplaats De Steenuil. Je kunt bij ons cursussen keramiek, boetseren en draaien volgen. Ook verzorgen wij workshops en demonstraties. We hebben ook een winkeltje waar onze eigen keramiek te koop is en maken we keramiek op aanvraag. Wij zijn in ons atelier heel bewust met duurzaamheid bezig. Het regenwater dat op onze gebouwen valt wordt via een natuurlijke vijver in de bodem gebracht. De vijver ligt in een half natuurlijke tuin met hoge biodiversiteit, waarin ook een vleermuiskelder ligt. Tevens broedt ieder jaar bij ons een steenuiltje.

De energie voor de ateliers, inclusief verwarming en onze ovens wordt opgewekt met 48 zonnepanelen. In de ateliers wordt maximaal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en duurzame geproduceerde en recyclebare apparatuur. Wij gebruiken alleen natuurlijke producten en produceren nagenoeg geen afval.

Tijdens de Kijkdag kun je onze natuurlijke tuin bezichtigen en zien hoe je goed om kunt gaan met regenwater dat op de daken valt. Ook zijn onze ateliers te bezichtigen.

 

Locatie: Brouwersweg 6, Panningen 

E01 Energie Adviescentrum Peel en Maas

Verduurzaming en energieadvies zijn zaken waar veel informatie over te vinden is, maar welke informatie is nu relevant voor jouw situatie? Dat is een van de vragen waarvoor je terecht kunt bij het Energie Adviescentrum Peel en Maas. Bij het Energie Adviescentrum word je voorzien van onafhankelijk advies over het verduurzamen van jouw woning, de energierekening en bespaartips. Ook hebben we enkele voorbeelden van apparaten of middelen die kunnen helpen bij het verduurzamen van een woning. Dus heb je vragen over het thema duurzaamheid, energie of iets wat hierbij aansluit, loop dan zeker een keer binnen tijdens onze inloopspreekuren of maak een afspraak.

 

Locatie: Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden

E02 Windpark Egchelse Heide

Windpark Egchelse Heide telt vijf windturbines. Zij produceren samen genoeg groene en lokaal opgewekte energie voor alle huishoudens in Peel en Maas. Het windpark is ontstaan uit een initiatief van melkveehouders Marc Hubers, Peter Bongers en Peter Rooijakkers. Door hun duurzame ambities te delen hebben ze het project gebracht waar het nu staat: een lokale energievoorziening waarin inwoners van Peel en Maas kunnen participeren en waarvan de opbrengsten aanwijsbaar terugvloeien in de lokale gemeenschap. De overige aandeelhouders van het windpark zijn Coöperatie Peel Energie, Aelmans Adviesgroep en Greentrust. We hebben deze wereld niet geërfd van onze ouders, maar in bruikleen van onze kinderen. Daarom wordt het hoog tijd dat we zorgen dat de wereld toekomstbestendig wordt. Uiteindelijk streven we ernaar om Peel en Maas helemaal energie-zelfvoorzienend te maken.

 

Locatie: Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden

E03 Peel Energie

Peel Energie is een burger-energiecoöperatie opgericht in april 2014 met als missie ‘de gemeente Peel en Maas verduurzamen en ervoor zorgen dat we vóór 2050 energieneutraal zijn’. We gaan voor een schone leefomgeving, goed voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Om onze doelen te bereiken leveren we al vanaf het eerste begin groene energie aan inwoners van Peel en Maas. Dit kunnen we omdat we als coöperatie lid zijn van OM|Nieuwe Energie. Als mede-eigenaar van Windpark Egchelse Heide wekken we 100% duurzame energie op in onze eigen omgeving. Word klant van Peel Energie, dan weet je zeker dat jouw stroom dichtbij huis is opgewekt en 100% duurzaam is.

 

Locatie: Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden

E04 Duurzame Energie Grashoek

De coöperatie Duurzame Energie Grashoek werkt aan de revitalisering van het platteland van Grashoek en het verbeteren van de leefbaarheid. Een belangrijk onderdeel hiervan is het agrarisch project voor gemeenschappelijke mestverwerking van vijf bedrijven in Grashoek. Hiermee wordt een belangrijke reductie bereikt van geuremissie en uitstoot van ammoniak en fijnstof. Met het project komt ook groen gas beschikbaar voor lokale doeleinden. Daarnaast wordt gekeken hoe inwoners van Grashoek kunnen deelnemen aan een nog op te richten lokale, coöperatieve energiegemeenschap.

Tijdens de Kijkdag bieden wij de bezoekers een presentatie van het project en meer informatie over onze coöperatie. Tevens kunnen bezoekers een kijkje nemen bij het melkveebedrijf van de familie Engelen.

 

Melkveebedrijf Engelen, Vliegertsdijk 18, Grashoek

E05 Wilms Installatiebedrijf

Wilms Installatiebedrijf kan iedereen van dienst zijn die zijn huis wil verduurzamen of een nieuwbouwhuis willen bouwen. Wij hebben allerlei ideeën op het gebied van verwarming, ventilatie en energiehuishouding. Op de Kijkdag is alternatieve aardwarmte voor nieuwbouw te zien waarvan de investering acceptabel is.

Wij bieden ook verduurzamingsadvies op maat aan.

 

Locatie: Everlopad 6, Panningen

E06 Regio Service Elektrotechniek

Naast het plaatsen van zonnepanelen, leveren wij ook batterijen. Daarmee kan overtollige energie worden opgeslagen om later te gebruiken. Zonnepanelen met een batterij zijn gecombineerd met een dynamisch energiecontract een ideale combinatie: geen kosten, maar wel een verdienconcept én duurzaam. Zowel voor particulieren als bedrijfsgebouwen (MKB).

Tijdens de kijkdag is deze opstelling bij ons te bezichtigen en lichten we dit toe.

 

Locatie: J.F. Kennedylaan 18B, Panningen

G01 IVN Helden

IVN Helden e.o. kent een aantal actieve werkgroepen die in de natuur actief zijn. Dit zijn groepen van enthousiaste natuurliefhebbers die regelmatig activiteiten organiseren met doelstellingen als het verzamelen van informatie, natuurbeheer, het uitbreiden van kennis en het overdragen van kennis. Dit alles om het belang van de natuur en dus ook de biodiversiteit uit te dragen en te verbeteren.

Tijdens de Kijkdag laten we zien dat door het onderhoud van de Weitjes bij de Kwistbeek de natuur zich kan herstellen en de biodiversiteit toeneemt.

 

Locatie: Baarloseweg 20, Helden

G02 Bloemenweide Kessel

Op een perceel van plantencentrum Hendriks is een bloemenweide gerealiseerd door een grote groep vrijwilligers. Ca. 6.000m2 worteldoek is verwijderd en omgetoverd tot een wilde bloempracht. Doel van dit initiatief is om bezoekers te laten genieten van de natuur en om de biodiversiteit een kleine boost te geven. Met name insecten zoals bijen en vlinders hebben baat bij deze bloemenzee, maar ook de vogels en kleine dieren profiteren van de zaden, die van de bloemen komen.

Bezoekers kunnen door de tuin lopen en genieten van de bloemenpracht, de vlinders bijen en andere insecten bewonderen, uitrusten bij de vijver of de fauna muur. Ze kunnen picknicken in de tunnel, waar stoelen en een tafel staan. Verder staan er bijenkasten, torenvalkenkast, groot insectenhotel, fauna spiraal en een vijver.

De tuin heeft ook een natuur educatief karakter, vandaar dat ook IVN leden bij dit project zijn betrokken. De IVN jeugdwerkgroep heeft samen met de alle klassen van de Kesselse en de Eikse scholen, een gedeelte van de weide ingezaaid. Op verzoek kunnen ook groepen worden rondgeleid in de bloemenweide.

 

Locatie: Tegenover Roode eggeweg 10, Kessel

G03 Voedselbos Struinpad

Wij zijn Voedselbos Struinpad. Een jong voedselbos van Stichting VEEN. Stichting VEEN heeft drie pijlers: natuurbescherming, natuurrecreatie en natuureducatie. Met het voedselbos zorgen wij dat er een eetbaar bos groeit waar wij en de generaties mensen en dieren na ons van kunnen oogsten (natuurbescherming). We laten mensen genieten van de natuur met alle zintuigen (natuurrecreatie). En we laten zien dat voedsel verbouwen en natuur samen kunnen (natuureducatie).

In een voedselbos wordt lokaal voedsel verbouwd in samenwerking met de natuur. Een voedselbos herbergt een zeer diverse biodiversiteit, er is een natuurlijk evenwicht en voedsel groeit zonder ingrijpen van de mens, dus zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Een gezonde bodem in het voedselbos zorgt voor gezond eten.

Tijdens de Kijkdag zijn wij natuurlijk aanwezig om samen met jullie een kijkje te nemen in ons voedselbos. Bezoekers kunnen kijken, ruiken en proeven van het bos.

 

Locatie: Kwakvors Grashoek

G04 Belevingstuin Maasbree

Onze doelstelling is het bevorderen van de samenhorigheid en de samenwerking tussen alle inwoners in Maasbree, van kinderen op de basisschool tot het zorghuis aan de Broekstraat. Dit doen we door mensen in een ongedwongen, inspirerende omgeving te betrekken bij activiteiten die gericht zijn op duurzaamheid, met de nadruk op de kringloop. Maar bij ons kunt u ook zien dat we van plantenresten weer voeding maken, dat we water infiltreren in de bodem en dit water later bij droog weer oppompen. Dit kan met de hand maar ook met zelf opgewekte elektriciteit. U kunt bij ons ook genieten van wellicht de grootste natuurlijke airco in de gemeente. Mede hierdoor kan iedereen in onze blokhut het hele jaar heerlijk beschut zitten en genieten van onze tuin. Tijdens de kijkdag willen we u graag samen met de kinderen alles laten zien en proeven. We horen ook graag van u wat we nog meer kunnen doen om onze kinderen een nog betere toekomst te geven met gezonde voeding, lucht, water en bodem. De beste ideeën willen we graag belonen.

 

Locatie: Broekstraat 65, Maasbree

G05 Natuurpark Vlakbroek

In 2009 is door inwoners van Koningslust een braakliggend stuk grond ‘omgetoverd’ tot een mooi park dat toegankelijk is voor iedereen. Doel: laagdrempelig verbinding leggen in de ruimste zin van het woord. De natuur is hierbij een uitstekend hulpmiddel. Dit park wordt sindsdien, nu dus al 15 jaar, in stand gehouden door een kleine groep vrijwilligers die zich hier dagelijks voor inzet. Het resultaat mag er zijn: een mooi aangelegd en toch heel natuurlijk park waar men kan ontspannen, wandelen, hengelen, vogels spotten, picknicken, van de natuur genieten, elkaar ontmoeten, aaien en knuffelen met pony’s en sociale contacten opbouwen. Tijdens de kijkdag zijn wij aanwezig om vragen te beantwoorden. Verspreid over het park hangt speciaal voor deze dag extra informatie over onze stichting en het natuurpark. Kinderen kunnen onder toezicht met de pony’s in onze wei verzorgen en knuffelen. Er kan niét op de pony’s worden gereden.

 

Locatie: Poorterweg tussen de huisnummers 75 en 81, Koningslust

G06 Natuurpark De Kemp

Wij zijn een groep inwoners van Egchel die bezig zijn met het realiseren van een groot natuur- en speelpark aan de rand van Egchel, pal tegenover de kerk. Het park krijgt een grote variatie aan natuur (voedselbosje, bloemenweide, een fruitboomgaard, waterelementen, een belevingspad, bijenteelt en ‘ruige’, natuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen. Daarnaast komt er ook een ontmoetings-/picknickplek voor andere inwoners en passanten. Het plan bestaat nu nog slechts op papier, we gaan binnenkort beginnen met fondsenwerving. We laten tijdens de Kijkdag het parkontwerp zien (gemaakt door Arcadis Landschapsarchitecten), we hebben art impressions, maar vooral zullen we ons enthousiasme voor dit prachtig plan heel graag delen met bezoekers. We zijn te gast bij (binnen of buiten) het adres Klaassenhof 7 (Giel Peetershof) in Egchel, Dat is ook het adres van Kijkdag-deelnemer Ecoverda Houtbouw)

 

Locatie: Klaassenhof 7, Egchel

G07 Leef-en groeihoeve

Op onze hoeve ben je welkom om jezelf beter te leren kennen, te genieten van de ander door samen te zijn, en te genieten van de natuur die we laten groeien en bloeien. Wij zijn een ontmoetings-, herstel- en rustplek voor mens en natuur. Onze basis is het gedachtegoed van Ubuntu: Ik ben Omdat Wij zijn Omdat de Aarde is.

 

Locatie: Heezestraat 2, Maasbree

G08 Hendriks Plantencentrum

Hendriks Plantencentrum is een familiebedrijf met sinds 2018 de zussen Joyce en Eveline Hendriks aan het roer. Wij staan ervoor om álle mensen te laten genieten van wat groen kan doen! Of je nu wel of geen groene vingers hebt, van naaldhak tot laars, iedereen kan dit! Daarvoor is vakkundig advies, kwaliteitsplanten en de juiste producten natuurlijk wel van groot belang. En dat alles hebben wij in huis. Wij laten mensen genieten van wat planten en bloemen ons en de natuur te bieden hebben. En vergeet niet: iedere tegel die vervangen wordt door een plant is er één! Tijdens de Kijkdag nemen we je mee in onze unieke Kesselse Bloemenweide en kun je in ons plantencentrum terecht voor al je plantvragen, vakkundig-advies en inspiratie!

 

Locatie: Veldweg 1, Kessel (voor navigatie aanhouden: Roode Eggeweg 6C)

G09 Buurtinitiatief Kastanjehof

Omwonenden van de Kastanjestraat en de Kastanjehof in Maasbree kwamen vorig jaar tijdens een buurtbarbecue met het idee om het grasveld aan de Kastanjehof bloemrijker te maken, ook om zodoende meer biodiversiteit te laten ontstaan. Belangrijke uitgangspunten waren dat er voldoende ruimte moest blijven om te kunnen spelen en voor activiteiten.

Voor het plan dat ze hiervoor maakten kregen ze volledige medewerking van de gemeente. De gemeente heeft vervolgens het grondwerk gedaan en voor een picknicktafel en planten gezorgd. De omwonenden deden de aanplant en zorgen voor het onderhoud. Het ‘saaie’ grasveld heeft inmiddels een metamorfose ondergaan en is een stuk mooier én natuurlijker geworden. Het project is een voorbeeld van hoe burgers in Maasbree zelf initiatief kunnen nemen om hun eigen directe leefomgeving te verbeteren. De Werkgroep Groen van het Dorpsoverleg stelt graag haar kennis en kunde ter beschikking aan al dit soort ‘groene’ burgerinitiatieven. Zo wordt het leven in Maasbree mooier, groener en gezonder!

Tijdens de Kijkdag zijn buurtbewoners aanwezig om een toelichting te geven op dit geslaagde burgerinitiatief.

 

Locatie: Kastanjehof, Maasbree 

G10 Natuur in 't Veld

Natuur in ’t Veld is een project om kennis te vergoten bij agrariërs, aanverwante bedrijven en inwoners over de biodiversiteit van planten en dieren in het veld en de wijze waarop je de aanwezige soorten kunt beschermen. Op langere termijn zorgt dit voor een toename van natuur en biodiversiteit op weilanden en akkers. Door het jaar organiseren we enkele veldbijeenkomsten. Daarnaast is in Peel en Maas een werkgroep gevormd die actief aan de slag gaat met de bescherming van de boerenlandvogel. Een mooie samenwerking tussen burger en boer.

Tijdens de Kijkdag geven we bezoekers graag uitleg hoe we samen kunnen zogen voor de boerenlandvogels.

 

Locatie: Baarloseweg 20, Helden richting Schans, en voor de Schans linksaf. 

G11 5x Beringen-bos

Stichting 5 x Beringen Internationaal is een voor Nederland uniek samenwerkingsverband op Europees niveau. De stichting bevordert de onderlinge contacten van mensen uit zeven verschillende dorpen/steden met de naam Be(h)ringen in vijf Europese landen.
‘Ons’ Beringe in Peel en Maas beheert met hulp van mensen van Daelzicht een eigen natuurgebiedje, het 5 x Beringen-bos. Behalve enkele honderden, deels door Beringsekinderen aangeplante bomen zijn er ook zelfgemaakte insectenhotels, een vogelkijkwand en een mooie, forse waterplas. Natuurlijk heeft elk van zeven Europese ‘Beringens’ zijn eigen boom met bordje!

Tijdens de Kijkdag geven we bezoekers graag uitleg hoe we samen kunnen zogen voor de boerenlandvogels. Het 5 x Beringen-bos is nog relatief onbekend. Tijdens de kijkdag geven vrijwilligers daarom graag tekst en uitleg.

 

Locatie: vanuit Beringe richting Meijel ter hoogte van Meijelseweg 72A linksaf het zandpad op (300m voor de brug). Daar staat ook een verwijsbord naar het 5 x Beringen-bos.

P01 HAL9

HAL9 is gevestigd in een oude industriële loods. Nieuwkomers en inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in HAL9 weer in het werkritme komen, sociale contacten opdoen en ontdekken waar hun vaardigheden liggen.

Duurzaamheid is terug te vinden in het gebruik van bouwmaterialen en inrichting. Bij het opknappen van de loods zijn zo veel mogelijk tweedehands bouwmaterialen gebruikt. Ook voor de inrichting worden op een creatieve manier bestaande materialen ingezet.

Naast de ruilwinkel van Wonen Limburg, bieden verschillende lokale bedrijven werkzaamheden aan met het oog op duurzaamheid. De werkzaamheden zijn met name gericht op recycling van producten: fietsenreparatiewerkplaats, afvalhout verwerken tot bloembakken en recycling van elektrische apparaten.

HAL9: een plek om te ontmoeten, oriënteren, ontwikkelen en ondernemen. Met oog voor duurzaamheid.


Locatie: Industrieterrein 9d, Panningen

P02 Second Go Electro

Statice is een elektronica-recyclebedrijf, en zusterbedrijf Second Go Electro is een webshop/fysieke winkel waarbij elektronica een tweede leven krijgt. Beide zijn gevestigd op het bedrijventerrein in Beringe

Recycling in plaats van weggooien is cruciaal in de bevordering van duurzaamheid. Het verlengt de levensduur van elektronische apparaten, vermindert elektronisch afval en ondersteunt daarmee de circulaire economie. Onze inzet voor het refurbishen van elektronica en de juiste recyclemethode draagt bij aan een duurzamere toekomst.

Wij zijn 22 september te vinden in HAL 9 in Panningen om bezoekers te informeren over de duurzame voordelen van refurbishen en recycling. Leer ook hoe je zelf kunt bijdragen aan een duurzamere wereld door bewust te kiezen voor hergebruik.

 

Locatie: Industrieterrein 9d, Panningen

P03 Let's Kring

Wij zijn een groep inwoners van Peel en Maas die elkaar helpen met het ruilen en/of uitlenen van spullen én diensten. Spullen ruilen of lenen in plaats van kopen betekent: minder afval. En het kost je ook nog eens niks! Het kan gaan om gereedschap lenen, een overtollig meubelstuk aanbieden, stekjes van planten… van alles! We bieden elkaar ook diensten aan: zo kan iemand een autoband voor je verwisselen, en iemand anders helpt bij een vraag over je tuin. We delen en waarderen elkaars talenten, kennis, hobby of spullen, zonder dat er geld aan te pas komt. Elkaar helpen, is dat niet mooi? Tijdens de Kijkdag leggen we je precies uit hoe het werkt, waar je verdere info kunt vinden en hoe je kunt aansluiten. Je kunt ons vinden in HAL 9 in Panningen

 

Locatie: Locatie: Industrieterrein 9d, Panningen

P04 Milieupark Peel en Maas

Waarschijnlijk ben je er wel eens geweest: het milieupark van gemeente Peel en Maas.

Maar weet jij wel wat er gebeurt met de spullen die je hier achterlaat? Misschien wel meer dan je denkt.

Wist je bijvoorbeeld dat hout uit de houtcontainer wordt gebruikt voor het maken van insectenhotels? En dat er op het milieupark een deelhoek is? Hier kun je spullen achterlaten die voor een ander nog bruikbaar zijn. Misschien staat er iets tussen dat je zelf ook goed kunt gebruiken.

Nieuwsgierig? Kom dan naar de kijkdag DuurƧamer Peel en Maas. Maak kennis met ons elektrisch wagenpark, doe mee met het afvalspel en zie hoe we samen met inwoners, Peel en Maas vrij houden van (zwerf)afval.

 

Locatie: Industrieterrein 114, Panningen

P05 Gewoon Buitengewoon

Gewoon Buitengewoon is een kleinschalige zorgverlener voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Wij werken samen op een zinvolle manier in de natuur en de maatschappij aan de ontwikkeling van ieders talenten. Voor deelnemers betekent Gewoon Buitengewoon een uitdagende, beschermde dagbestedingsplek. Voor klanten is Gewoon Buitengewoon de sociaal bewogen leverancier van ‘Hou(d)t van ons’-producten. We worden geholpen door verschillende deskundige en enthousiaste vrijwilligers. Wij halen wekelijks afvalhout op bij de milieustraat en verschillende bedrijven. Daarvan maken we samen allerlei producten waar mensen nog jaren plezier van kunnen hebben: bijenhotels, egelhuizen, vogelhuisjes, dierenverblijven en tal van gebruiksvoorwerpen. Ook maaien wij geregeld wandelpaden in natuurgebieden in Peel en Maas. Hierdoor kunnen wandelaars blijven genieten van de prachtige natuur die onze gemeente rijk is. Verder dunnen we bosstruwelen uit, zodat er een gezonde balans blijft tussen de bomen. Onze deelnemers worden mede door hun werk gezien en gehoord als een volwaardige mensen die iets moois te bieden hebben aan de maatschappij.

Tijdens de Kijkdag hebben we een stand in het Milieupark van de gemeente met allerlei zelfgemaakte producten en ook een presentatie.

 

Locatie: Industrieterrein 114, Panningen

P06 Peel en Maas Schoon

Peel en Maas Schoon is een initiatief van inwoners die zwerfafval aanpakken. Dat doen we door zwerfafval op te ruimen, maar ook door te proberen het achterlaten van afval te voorkomen. Denk daarbij aan voorlichting, publiciteit en een betere plaatsing van vuilnisbakken. We proberen ook mensen te stimuleren minder (verpakkings)materiaal te gebruiken. Peel en Maas Schoon organiseert jaarlijks samen met het Bouwens, IVN en de gemeente een Plastic Soep Project. Daarin krijgen de brugklassers gastcolleges over plastic soep en zwerfafval, en ruimen ze stukken Maasoever op. Dit project wordt afgerond met posters en vlogs waarin het probleem wordt uitgelegd en wat je er zelf aan kunt doen. Tijdens de DuurƧamer Kijkdag leggen we het project uit en laten we de winnende posters zien. En natuurlijk vertellen we bezoekers alles wat ze willen weten over Peel en Maas Schoon.

Locatie: Industrieterrein 114, Panningen

P07 Repair Café Helden

Het Repair Café is een gratis toegankelijk evenement dat draait om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden zijn kundige vrijwilligers, gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. De gemotiveerde vrijwilligers doen hun best om de aangeboden spullen (mechanisch, elektrisch, kleding enz.) te repareren. Ze nemen de bezoeker ook graag mee in het reparatieproces. Doelstellingen van het Repair Café zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie. Tijdens de kijkdag vertellen wij over onze activiteiten. Ook gaan we middels uitgestalde gerepareerde of nog te repareren spullen, met de bezoekers in gesprek over de diverse mogelijkheden en activiteiten van het Repair Café.

 

Locatie: Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden

P08 Allerhande

Wij verkopen tweedehands materialen. Wat niet verkoopbaar geven we een tweede leven door bijvoorbeeld het hout te bewerken en er iets anders van te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld in HAL 9 waar wij ook materialen leveren. We werken ook samen met de ruilwinkel die zich ook in HAL 9 bevindt. We proberen zoi min mogelijk afval te laten afvoeren, tevens verzorgen wij woning-ontruimingen en hebben een gratis ophaalservice. Ons motto is “Alles  en iedereen verdient een (tweede) kans.

Tijdens de Kijkdag bieden we uiteraard een kijkje in de winkel. Bezoekers kunnen ook een kijkje achter de schermen krijgen, mogelijk via een looproute.

 

Locatie: JF Kennedylaan 260, Panningen 

V01 Waterklaar

De Waterklaar-bus geeft informatie over een ‘waterklaar’ en duurzaam thuis. Waterklaar betekent: het regenwater op uw dak niet langer afvoeren naar het riool maar houden waar het valt: in uw tuin. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maakt u uw tuin waterklaar. Daarmee verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik!

Samen met de aanwezige watercoach kunt u tijdens de Kijkdag bespreken wat u zelf thuis kunt doen om Waterklaar te zijn. De watercoach denkt met u mee over het afkoppelen van de regenpijp en informeert u over beschikbare subsidies. Benieuwd geworden? Loop dan gerust langs.

 

Locatie: Industrieterrein 9d, Panningen

V02 Tuinderij Het Steeltje

Op de Baarloseweg ligt sinds 2021 Het Steeltje. Hier kweek ik, Lisa, op een perceel van 3.000m2 een grote diversiteit aan groenten en kruiden. In mijn tuinderij werk ik op een redelijk kleine oppervlakte uitsluitend met handgereedschappen en met aandacht voor het bodemleven. Zo kweek ik in harmonie met de natuur duurzame en gezonde groenten volgens de principes van de biologische en regeneratieve landbouw. De bodem wordt hierbij zo min mogelijk verstoord en waar mogelijk bedekt of begroeid gehouden. De planten zijn zelf opgekweekt en worden met de hand geplukt.

De verkoop verloopt uitsluitend direct aan de eindconsument – over een heel oogstseizoen van mei t/m november – door middel van een wekelijks groentepakket. Dit systeem geeft mij als boerin zekerheid in de planning maar ook op financieel gebied. En het zorgt voor verse en gezonde groenten direct van het veld, zonder lange transportwegen. Kom gerust langs en overtuig jezelf!

 

Locatie: Baarloseweg tegenover 50B, Helden 

V03 Brooderij Onder en Eindt

Wij creëren eerlijke, heerlijke bakproducten die goed voelen voor lichaam, geest én planeet. Wij geloven in de kracht van natuurlijke ingrediënten en zetten ons in voor duurzame landbouwproducten. Elk brood, elke taart en elk koekje uit onze oven is gemaakt met toewijding en zorg. We gebruiken uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zorgvuldig geselecteerd bij lokale boeren o.a. Lisa van Het Steeltje, Biologische Tuinderij de Waog en vertrouwde partners. Bij ons vind je geen kunstmatige toevoegingen of meelverbeteraars. Wat we wel hebben, is een overvloed aan smaak, voedingsstoffen en liefde in elk product dat we maken.

Tijdens de Kijkdag is iedereen van harte welkom om kennis te maken met de Brooderij.

 

Locatie: Baarloseweg 14b, Helden 

V04 Herenboeren Ulingshof

Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer in dienst die, exclusief voor hen, het eten produceert dat ze willen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen. Er zijn al 22 Herenboerderijen verspreid over heel Nederland, en nog eens tientallen in oprichting. Samen maakt dat al meer dan 9000 Herenboeren! Dit jaar vieren we ons 10-jarig bestaan. Wat ons als Herenboeren Ulingshof bindt is de wens om zelf het heft in handen te nemen bij het duurzaam en gezond produceren van ons eigen voedsel, samen met de inwoners van Venlo en omstreken, inclusief Peel en Maas. We maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Tijdens de Kijkdag vind je ons in MFC Kerkeböske. Wij zijn er om al je vragen te beantwoorden.

 

Locatie: Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden

V05 Anthoniusmolen Kessel

De Anthoniusmolen in Kessel is in 1801 in Meijel gebouwd, maar in 1879 verplaatst naar Kessel. Vrijwilligers houden de molen, een Rijksmonument waarvan er maar één in Peel en Maas staat, in stand. Groot onderhoud gebeurt door de gemeente die eigenaar is, klein dagelijks doen de vrijwilligers. Essentieel voor het voortbestaan is het op de zaterdagmiddagen laten draaien en malen van de molen. De molen is dan ook open voor belangstellenden en de gidsen vertellen dan het verhaal van de molen. We doen dit met acht mensen onder wie drie gediplomeerde molengidsen en twee gediplomeerde molenaars.

Een molen is een super duurzame en milieuvriendelijke installatie. De standaardmolen is vrijwel geheel gebouwd van zeer duurzaam eikenhout en wordt uitsluitend met windkracht aangedreven.

Tijdens de kijkdag is de molen geopend en kunnen bezoekers onder begeleiding van een molenaar of molengids een rondleiding en/of demonstratie krijgen. Hopelijk is er voldoende wind! Naast de molen staat een kleiner exemplaar dat door ons ook gebruikt wordt om de werking van een molen te laten zien. Ook kan men een blik werpen op de naast het molenterrein gelegen bloemen- en bijenoase waar veel bijenkasten staan opgesteld.

 

Locatie: Roode Eggeweg 4, Kessel

V06 Imkerij BIJnancy

Bezoek de Open Dag BIJnancy en Ontdek de Fascinerende Wereld van de Bijen!

Sinds 2021 zijn wij Nancy en Harm Winkelmolen, beide gecertificeerde imkers, met passie bezig met het houden van bijen. Wat begon met één volkje, is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende imkerij met zeven bijenvolken. In de drukste weken van het jaar wonen er wel 35.000 bijen in elke kast!

Tijdens onze open dag nemen we je graag mee in de wonderlijke wereld van de bijen. Je kunt een kijkje nemen in onze demonstratiekast, waar je de bijen van dichtbij kunt bewonderen en zelfs de koningin kunt spotten. Dit is een unieke kans om meer te leren over het leven in de bijenkast, hoe honing wordt geproduceerd, en waarom bijen zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem.

In het voorjaar en de vroege zomer oogsten we onze heerlijke honing, die verkrijgbaar is in ons winkelkraampje aan de Helenaveenseweg 57 in Grashoek.

Kom langs op 22 September en ontdek de geheimen van de bijenwereld. Of je nu nieuwsgierig bent naar het imkeren, vragen hebt over bijen, of gewoon wilt genieten van een mooie dag buiten –  BIJnancy ben je van harte welkom!

 

Locatie: Helenaveenseweg 57, Grashoek

W01 De Tempelaer

Wij zijn Mariëtte Bors en Koen Sweelssen, en wij zijn verleden jaar begonnen met de bouw van ons ‘biobased’ huis, gemaakt van hout, stro en leem. De fundering is van glasgranulaat met daarop een laag grit uit de Kunrader steengroeve. Alle benodigde materialen die nodig zijn proberen wij te kopen van ecologische kwaliteit. Hooguit 5 tot 10% van ons huis is niet biologisch/ecologisch – en dat voel je! Daarnaast leven wij zo bewust mogelijk. We maken hel bewuste keuzes in de spullen die we aanschaffen. We eten geen vlees, en alleen groenten en fruit van de biologische boerderij hier uit de buurt. Op de open dag geven met alle plezier uitleg over waarom wij op deze manier bouwen en leven. Het gat ons om duurzaamheid en daarmee het goede doen voor de aarde, maar ook om de positieve impact die het heeft op onze eigen gezondheid en ons welzijn.

 

Locatie: Lanterdweg 14, Kessel-eik

W02 Tiny Kepegchel

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. In Tiny Houses wordt permanent gewoond en deze zijn dus niet bedoeld als recreatiewoning.

Tiny Kepegchel maakt tiny wonen nu ook mogelijk in Peel en Maas. De toekomstige bewoners van deze locatie zijn eigenaar van hun eigen tiny house en realiseren het van ontwerp tot bouw. Ook dragen ze bij aan het terrein en de omgeving.

We hebben nog een paar plekken vrij. Kom naar de Kijkdag en ontdek de mogelijkheden.

 

Locatie: Molenheg 1, Egchel 

W03 Ekowood Houses

Ekowood Houses is specialist in het bouwen van prefab biobased en circulaire woningen. De houten wand-, vloer- en dakelementen voor de woningen worden in onze eigen Ekowood Fabriek in Beringe geproduceerd. Deze fabriek heeft een oppervlakte van 11.200 m2, wat ideaal is voor het fabriceren en tijdelijk opslaan van grote houtbouwonderdelen. Uiteraard gebruiken we uitsluitend duurzaam gecertificeerd hout. Onze woningen hebben veel voordelen zoals een snelle bouwtijd, lage CO2 uitstoot, gezond leefklimaat en weinig onderhoud. Ekowood Houses realiseert momenteel diverse projecten door heel Nederland, zoals een woontoren van acht lagen in Amsterdam en levensloopbestendige woningen en appartementen in Sint Odiliënberg.

Tijdens de Kijkdag informeren we bezoekers over onze producten, en geven we ook rondleidingen onder begeleiding (veiligheidskleding aanwezig).

 

Locatie: Parelgras 6, Beringe 

W04 Tiny house Rob Bongaarts

Ik ben Rob Bongaarts en ik richt me zoveel mogelijk op zelfvoorzienend leven en wonen Zelfvoorzienend zijn betekent dat je zoveel mogelijk dingen zelf regelt. Denk aan water, energie, voedsel en ook de woning. Je kunt in en rond mijn huis zien hoe ik voor bepaalde oplossingen heb gekozen. De woning is zoveel mogelijk gemaakt van hergebruikte en duurzame materialen.

Verder verbouw ik een groot gedeelte van mijn eigen voedsel op eigen terrein. Ik verbruik weinig elektriciteit en water. Het is mogelijk met enkele aanpassingen om volledig off grid te gaan. Ik produceert veel meer stroom dan dat ik verbruik. De overproductie zou ik kunnen gebruiken voor een elektrische auto. Ik kan het huis zowel elektrisch verwarmen (500 kWh/jaar is +/- € 150 of met een leemkachel met zeer efficiënte verbranding, een zgn. rocket stove. Mijn perceel is klein, dus als er tijdens de Kijkdag veel belangstelling is, is het misschien té klein. Ga dan eerst even naar een andere locatie op Giel Peetershof.

 

Locatie: Klaassenhof 17, Egchel

W05 Duurzame woning Henk & Cor van Loon

Wij, Henk en Cor van Loon, vertellen graag over ons huis dat voorzien is van tal van duurzame elementen en installaties. Zoals houten skeletbouw met houtvezelisolatie, triple glas, luchtvochtigheid en CO2-gestuurde ventilatie, warmtepomp lucht/water én een warmtepomp voor de boilerboiler, zon-collectoren voor warm water en natuurlijk zonnepanelen om elektriciteit op te wekken.

In onze tuin vangen we regenwater op in een tank en regentonnen om het in de bodem te infiltreren.

We laten op de Kijkdag ook een powerpoint-presentatie draaien over ons huis.
Verder kan je bij ons terecht voor algemene vragen over Giel Peetershof als duurzame wijk. Onze buurt is bijvoorbeeld gasloos en is ook niet aangesloten op het riool: afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenfilter.

 

Locatie: Klaassenhof 5, Egchel

W06 Duurzame woning Ineke de Jonge & Jan Meijer

Wij, Ineke de Jonge en Jan Meijer wonen sinds 2020 in een duurzame en energiezuinige nieuwbouwwoning in Egchel. Duurzaamheid houdt voor ons in: rekening houden met de natuurlijke omgeving. Onze natuurvriendelijke tuin is aangelegd met vooral inheemse planten, goed voor insecten en vogels. Bij de bouw van de woning is zoveel mogelijk gewerkt met lokale ondernemers. De woning heeft wel een eigen parkeerplaats maar wij hebben bewust zelf geen auto. Verder eten wij al heel lang vegetarisch. Tijdens de kijkdag willen wij graag iets vertellen over de woning zelf, over de gebruikte materialen en de technische voorzieningen. Bezoekers kunnen de woning en de tuin bekijken. We proberen alle vragen te beantwoorden. Onze architect heeft van de woning een aparte website gemaakt, klik op onderstaande knop!

Locatie: Locatie: Klaassenhof 8, Egchel

W07 Duurzame woning Martien & Truus Rutten

Wij, Martien en Truus Rutten laten graag zien hoe we huis energieneutraal gebouwd hebben. Ons huis heeft geen gasaansluiting maar wel een warmtepomp die zorgt voor warmte en koeling. Natuurlijk hebben we ook zonnepanelen. Voor het afvalwater zijn we aangesloten op het helofytenfiler (moerasfilter) verderop bij Giel Peetershof, dat het water weer schoon maakt.

Wij willen bezoekers graag vertellen over de duurzame installaties in ons huis.

 

Locatie: Roosenhof 3, Egchel

W08 Tiny house Carool Keulards

Ik ben Carool Keulards en ik woon sinds een jaar in een tiny house aan de Roosenhof in Egchel (Giel Peetershof). Mijn motto is ‘Meer met minder’ en ik wil graag een (duurzame) bijdrage leveren door bewust te leven met minder spullen in en ‘heel klein huis’ – een tiny house dus. Op 22 september zet ik graag de deur van mijn tiny house en mijn tuin open voor iedereen die kennis wil maken met tiny wonen en/of vragen heeft over deze manier van wonen en leven.

 

 

Locatie: Roosenhof 22, Egchel 

W09 Ecoverda

Ecoverda ontwerpt en bouwt natuurlijke houten woningen. Goed voor de mens, het milieu en het klimaat. Ons uitgangspunt in duurzaamheid is te bouwen met zoveel mogelijke natuurlijke materialen. Oftewel een biologisch afbreekbare woning gemaakt met makkelijk en snel hernieuwbare natuurlijke materialen. Zonder te tornen aan de bouwtechnische kwaliteit van de woning.

Tijdens de kijkdag bieden we inkijk onze eigen ecologische woning, gebouwd met hout, stro en leem. Verder geven wij info over de natuurlijke houten woningen die Ecoverda ontwerpt en bouwt. Hier staan er ook drie van in dezelfde wijk, Giel Peetershof.

 

Locatie: Klaassenhof 7, Egchel

W10 C3 Living

C3 living realiseert modulaire huisvesting en badkamers in onze productielocaties in Panningen en Rotterdam. Modulair bouwen is, kort gezegd, in fabriek gebouwde elementen (modules) samenvoegen tot één groter gebouw, zoals een woning of kantoorpand. Deze manier van bouwen is zeer snel en heeft minimale handelingen op locatie nodig. Hierdoor is modulair bouwen ook milieubewust en zorgt het voor minder overlast in de omgeving. Wij doen dit met vakprofessionals én mensen die hun talenten ontwikkelen. C3 Living is onderdeel van Rendiz; een organisatie met een sociaal hart. We hebben inmiddels onderwijsgebouwen, zorggebouwen, ontvangstruimtes en grote wooncomplexen mogen realiseren.

Tijdens de Kijkdag kunnen bezoekers een kijkje nemen in onze locatie in de voormalige SIF-fabriek. We bieden rondleidingen aan door de productiehal, er is de mogelijkheid om een woning van binnen te bekijken en er zijn activiteit voor de kinderen op ons buitenterrein.

 

Locatie: Industrieterrein 4, Panningen 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op via onderstaande knop en vul het formulier in!